Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb twee vragenlijsten afgenomen tijdens mijn onderzoek, bestaande uit 20 en 11 items. De gemiddelde waarde van de vragenlijst vertegenwoordigt zelfregulatie resp, self-efficacy.

Hoe check ik op outliers? Per antwoord dat leerlingen gaven of van de berekende somscore? Dat laatste zou vreemd zijn, omdat ik ook nog een factoranalyse moet uitvoeren na de screening.

Is dat mogelijk/ toegestaan met Mahalanobis Distances?

Ik hoor het graag terug.
in Univariate (descriptieve) statistiek door (400 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
mahalonobisafstanden zijn een manier om multivariate outliers te identiceren. Belangrijk, maar niet voldoende. Er zal ook gekeken moeten worden naar univariate outliers.

Het is handig om de datascreening eerst te doen en daarna pas de factoranalyse te runnen. Eventuele invloedrijke outliers kunnen namelijk ook de factorstructuur vertekenen.
door (63.1k punten)
...