Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hi,

Ik loop vast: ik ben bezig met het oefenen van indexing in 2.3. Als ik de filpmjes bekijk, die geen instructie filmpjes zijn, dan zie ik dat het document dat gebruikt wordt nagenoeg hetzelfde is als waar wij in werken. Als ik dan naar het codeboek ga zie een aantal codes niet staan die in het filmpje wel gebruikt worden.

Pestsituatie (die bij vraag 1 en 2 hoort) is bv zo 'n code. Is het nu zo dat die er alleen voor de duidelijkheid bij het indexeren bij staat, of maak ik het veel te moeilijk en is het gewoon een ander filpmje met andere codes?

Ik vindt het erg lastig om het verschil tussen indexing en coderen te begrijpen. Is indexeren niet gewoon dicht bij de data coderen?

wellicht maak ik het te (veel te ) groot, maar ik loop even vast en zou het graag goed willen doen.

Alvast bedankt!

vrolijke groet,

rene
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Hoi Rene,

Goede vraag!

Het doel van indexing is om een overzicht van je transcripten te krijgen. Daarvoor gebruik je codes die het voor jezelf makkelijk maken om fragmenten over een bepaald onderwerp snel terug te vinden op het moment dat je met de analyse bezig bent. Bijvoorbeeld kun je met een index-code de beschrijving van de pestsituaties van de verschillende deelnemers naast elkaar leggen en in die fragmenten dan je inhoudelijke en theoretische codes aanbrengen.

Indexing is dus de eerste (optionele) stap van coderen (=het aanbrengen van codes) maar dit vormt nog niet echt onderdeel van de analyse (toepassen van inhoudelijke/ theoretische codes). Hoe groter de dataset waarmee je werkt (bv stel je werkt met 30 interviews), hoe belangrijker is het om goed te indexeren om zo het overzicht te behouden.

Hopelijk lost dit de knoop op!

Vriendelijke groet,

Julia

door (6.4k punten)
geselecteerd door
Ja bedankt Julia!
...