Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Er is geen 'goede' manier om een experiment schematisch weer te geven helaas. In artikelen is het steeds meer gebruik geworden om beslisbomen/boomdiagrammen te gebruiken om een experiment toe te lichten. De meeste schema's, zoals in PB0412 zijn meer didactisch bedoeld.

Duidelijkheid is het belangrijkste. Als je wilt communiceren dat een experiment randomised was, en dat er twee condities waren (experimenteel en controle), en dat er een herhaalde meting gedaan was (voormeting, nameting, followup), dan kun je dit proberen duidelijk te maken in een tabel bijvoorbeeld:

R O1 X O2 O3
R O4 O5 O6

Dit is dan slechts een voorbeeld waarin je de lezer informeert over het aantal meetmomenten, en waar een experimentele manipulatie heeft plaatsgevonden, en of er gerandomiseerd was. Maar in de praktijk/wetenschappelijke artikelen worden experimenten in woorden toegelicht en afhankelijk van de complexiteit niet visueel toegelicht, of met een beslisboom. In sommige gevallen zie je nog een tabel zoals boven genoemd, maar vaak wordt het achterwege gelaten.

door (61.8k punten)
...