Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik wil de correlatie tussen spierdiktes en een vragenlijst bepalen. Alle 4 de variabelen voor spierdiktes zijn normaal verdeeld. De variabele van de vragenlijst echter niet, omdat velen hoog scoorden op de vragenlijst.

Nu wil ik de correlatie tussen de spierdiktes en deze vragenlijst gaan meten, maar ik weet nu niet welke test ik hiervoor moet gaan gebruiken in spss. Is dit de spearman rho (gezien de niet normaal verdeelde data van de vragenlijst) of moet ik toch de pearson (pcc) gebruiken?
in Univariate (descriptieve) statistiek door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik zou niet zomaar het meetniveau van variabelen verlagen van interval/ratio naar ordinaal. De eis van normaliteit is een multivariate eis: de residuen zouden normaal verdeeld moeten zijn. maar eigenlijk is zelfs dat geen eis voor een pearson correlatie: de relatie moet linear zijn.

Dus tenzij er een duidelijk niet-rechtlijnige relatie is tussen X en Y zou ik niet afwijken van de pearson.

Als er wel afgeweken wordt, door bijvoorbeeld een spearman rho te kiezen, dan niet een collage van verschillende correlatiematen maken als dat kan; liever om dan alle variabelen van hetzelfde type (bijv. spierdiktes) met dezelfde correlatiemaat te evalueren.
door (61.8k punten)
...