Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Julia,

Dat was mijn eerste vraag en voor ik het wist was de vraag al weg, mijn excuses hiervoor.

Het ging over 2.3 3-coderen van interviews  i.v.m. pesten

Ik heb de vragen ook gecodeerd, ik vond dat wel duidelijk. Mag dat?

Maar mijn eigenlijke vraag was of de antwoorden van de deelnemers volledig gecodeerd moesten worden. Kan het dat er naast een stukje tekst bijvoorbeeld geen code staat?

Mijn volgende vraag:

3.2 Als we met deze opdracht klaar zijn, is het dan de bedoeling dat ons codestructuur dat we via Atlas.ti opstellen er net zo uit ziet als in het voorbeeldverslag Appendix D, p 43,44?

Bedankt en groetjes,

Sevda
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi Sevda,

Coderen is een individueel proces, iedereen kijkt vanuit net een andere bril dus wat jij relevant vindt voor de onderzoeksvraag zou een ander wellicht niet zo relevant vinden, of net onder een andere code plaatsen (of andersom).

Voor jouw vragen betekent dit:

- ja, je mag de vragen ook coderen

- ja, je mag ook bepaalde stukjes tekst zonder code laten als deze niet relevant zijn binnen jouw codeboek of voor jouw onderzoeksvraag

- nee, je hoeft niet op precies dezelfde structuur uit te komen (maar als het er heel anders uitziet dan kun je je afvragen waardoor dat komt)

Omdat coderen dus zo'n individueel proces is, is het vooral belangrijk om je beslissingen duidelijk herleidbaar en transparant te maken.

In wetenschappelijke publicaties coderen er meestal meerdere mensen en gaan ze met elkaar in gesprek om samen inconsistenties op te lossen.

Hopelijk maakt dit een of ander duidelijk!

Hartelijke groet,

Julia
door (6.4k punten)
...