Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hi,

In de leeromgeving worden zowel Jamovi als R als SPSS genoemd. Er worden nadelen genoemd van SPSS (betaalde licentie, verouderd).

Dit meenemend zouden Jamovi of R de beste keuze zijn. Klopt dat?

Zijn hier verder nog bepaalde voor- of nadelen? Welk programma adviseren jullie om te gebruiken en welke wordt door de meeste studenten gebruikt?

Alvast dank!
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.3k punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Het hangt er een beetje van af aan wie je het vraagt, maar hier is mijn overzicht van voor- en nadelen. SPSS wordt met name binnen psychologisch onderzoek nog steeds veel gebruikt, maar is erg duur als je het zelf moet aanschaffen, en is ook vrij log. R wordt ook veel gebruikt binnen psychologisch onderzoek, en is inderdaad open-source (en daarmee voor iedereen toegankelijk). Wel heeft dit een vrij steile leercurve, omdat het meer op een programmeertaal lijkt (wat sowieso een erg goede vaardigheid is om onder de knie te krijgen). R heeft denk ik de meeste flexibiliteit, ook als je complexere zaken voor elkaar wil krijgen. Jamovi is vermoedelijk het eenvoudigst aan te leren (meest overzichtelijkst) maar is nog niet heel bekend, en ontbeert nog een aantal functionaliteiten. Van studenten hoor ik ook dat ze Jamovi redelijk makkelijk onder de knie krijgen.
door (3.5k punten)
geselecteerd door
...