Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik heb geindexeerd, dus mijn eigen codes aangebracht bij de interviews in verband met pesten.

Dan heb ik de codes van het codeboek bekeken en vergeleken met mijn codes.

Ik begrijp niet goed of ik nu mijn oorspronkelijke codes moet wijzigen naar die van het codeboek? of niet? Wat is nu de volgende stap eigenlijk?

Of is het nu de bedoeling dat ik op niveau van 'codemanager' hier een structuur in breng zonder iets te wijzigen aan mijn oorspronkelijke codes?

Bijvoorbeeld ik had een code gemaakt: "pestsituatie",  in het codeboek staat "relationeel pesten", moet ik dat nu vervangen, of moet ik "pestsituatie" onder "relationeel pesten" plaatsen via een codegroep of folder?

Dit is mij niet duidelijk.

Bedankt

Sevda
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Beste Sevda,

Het doel van indexeren is alleen om een overzicht te krijgen van de tekst. Vervolgens ga je aan het analyseren. Het beste kun je de codes uit het codeboek in atlas.ti invoeren en deze vervolgens bij het relevante tekst-fragment zetten.

De index-code kunnen je hierbij helpen omdat je bijvoorbeeld op die manier alle fragmenten die over de pestsituatie gaan naast elkaar kunt leggen en zo efficient kunt zien waar je het 'type pesten' moet coderen. 

Mijn tip echter op het moment dat je met het codeboek aan de slag gaat: laat de index-codes inhoudelijk los en gebruik ze alleen om een of ander te filteren of het overzicht van de tekst te behouden.

Hopelijk helpt dit je verder!

Hartelijke groet,

Julia

door (6.4k punten)
...