Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
De uitleg rond betrouwbaarheid en validiteit, doet me denken aan de termen specificiteit en sensitiviteit die ik ken uit vorige studies.  Beide gaan over de mate waarin een test/meet-instrument doet wat je verwacht dat het doet.

Tegelijkertijd lijkt het toch niet 100% hetzelfde te zijn.

- Is er een relatie tussen beide term-groepen?
- Wat zijn de theoretische verschillen/gelijkenissen?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.1k punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Specificiteit en sensitiviteit zijn beide indicaties van betrouwbaarheid: er wordt vanuit gegaan dat de meting valide is (onderscheid kan maken tussen twee dingen bijvoorbeeld, zoals ziek/niet-ziek). De twee indices zijn manieren om aan te geven hoe 'goed' dit onderscheid gemaakt wordt.

Eigenlijk kun je als vuistregel aanhouden: alles wat op basis van data wordt geinfereerd gaat over betrouwbaarheid. Alles wat beredeneerd wordt op basis van het meetinstrument op zichzelf (bewoordingen van vragen, etc.) gaat over de validiteit
door (63.5k punten)
geselecteerd door
0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben niet heel goed thuis in de begrippen specificiteit en sensitiviteit, maar van wat ik ervan begrijp zou ik zeggen dat ze erop lijken, maar niet hetzelfde zijn. Beide begrippen gaan over hoe goed een test een bepaalde uitkomst kan voorspellen, de een de kans op een positieve uitslag als iemand iets heeft en de ander de kans op een negatieve uitslag als iemand niets heeft.

Dit komt denk ik dichter in de buurt van betrouwbaarheid dan validiteit. Validiteit zou zijn in hoeverre de test een bepaald iets meet, bijvoorbeeld Corona. Betrouwbaarheid is dat als je iemand meerdere keren test of je dan steeds dezelfde uitslag krijgt.
door (49.7k punten)
...