Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

M.b.t. Verwerkingsopdracht 2.3.4. Schalen maken in SPSS

1/ Hoe je dit doet vind je in Ch 4 Aggregating data, Rosetta Stats.

De beide hier voorgestelde syntaxen geven beiden dezelfde errormededeling:

Error # 4310 in column 3.  Text: )

The numeric argument required for the function specified was not supplied.

Execution of this command stops.

Kan u de correcte syntax doorgeven?

2/ Wat betreft het oefenbestand Hechting.sav, met de gerecodeerde data:

De voorgestelde syntaxen (voor de nieuwe variabelen ASQ_vertrouwen en ASQ_ongemak) creëren inderdaad deze nieuwe variabelen, maar in de dataview is er verder geen output in de kolommen. Enkel een puntje. Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is van aggregatie, en dat we in deze nieuwe kolommen toch data zouden moeten zien (meerbepaald een "MEAN")?

Graag kijk ik uit naar bericht van u.

Vriendelijke groet,

Bea Vermeyen

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (960 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Ja, dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat SPSS variabelen uit .txt-bestanden automatisch als 'STRING'-variabelen interpreteert. En String- of tekst-variabelen kan je niet op die manier aggregeren, daar kan je geen som of gemiddelde van berekenen. De schrijvers van Rosetta zijn hier inmiddels van op de hoogte gebracht.
Voor nu kan je de volgende syntax toevoegen voordat je de analyses uitvoert:
'

ALTER TYPE  highDose_attGeneral_good
    highDose_AttGeneral_prettig
    highDose_AttGeneral_slim
    highDose_AttGeneral_gezond
    highDose_AttGeneral_spannend (f2)
    highdose_attitude (f3.2).
 

door (3.5k punten)
bewerkt door
Hallo,

Zonet heb ik de hogervernoemde syntax ingegeven. Dit geeft een output "Altered types".

Als ik daarop de syntaxen uit Rosette stats invoer, dan krijg ik nog steeds een foutmelding.

Kan je nog iets uitgebreider toelichten?

Veel dank hiervoor en met vriendelijke groeten,

Bea
Wat voor foutmelding krijg je hier precies?
Ah, ja, ik zie het, ik had de verkeerde variabelen getransformeerd :-D. Nu is het hersteld hierboven.

Overigens, algemene opmerking voor iedereen die dit leest: het kan geen kwaad om zelf een beetje met SPSS (of R of Jamovi) te spelen en te kijken wat er gebeurt- bijvoorbeeld door de syntax te lezen, kijken welke variabelen er precies genoemd worden, en te controleren wat voor type variabelen dat zijn en in hoeverre die ook in de verdere analyses aan bod komen. Dan zie je dat het eigenlijk toch best logisch is, en je een deel misschien ook zelf kan oplossen ook al zijn de instructies niet heel duidelijk.
0 leuk 0 niet-leuks
Een algemene tip (voor iedereen die dit leest): lees altijd goed het commentaar van SPSS in de output. Als iets niet werkt dan komt er een foutmelding. Dat is nu ook het geval bij de twee punten die je aandraagt. Als de foutmelding niet duidelijk is kan je altijd mbv google of duckduckgo meer informatie opvragen over wat er aan de hand is in gewonemensentaal.

Nu wat je tweede punt betreft: Ik zie inderdaad ook dat de nieuwe variabelen punten bevatten in plaats van waarden. Als je rechtsonder in SPSS kijkt (maakt niet uit welk scherm), zie je staan: Transformations pending. Dat betekent dat de berekeningen nog niet helemaal zijn uitgevoerd/afgerond. In dit geval komt dat doordat het 'uitvoer'-commando (oftewel EXECUTE.) in de syntax ontbreekt.*
door (3.5k punten)
* ik zal dit aanpassen op youlearn.

Dus concreet:

Eerste syntax die ik in SPSS moet uitvoeren is:

ALTER TYPE  highDose_attGeneral_good
    highDose_AttGeneral_prettig
    highDose_AttGeneral_slim
    highDose_AttGeneral_gezond
    highDose_AttGeneral_spannend (f2)
    highdose_attitude (f1.2).

-> op een aantal variabelen na, zie ik in de tweede kolom (Type) nog steeds "string" staan.

Hierna uitvoeren van de syntax uit Rosetta Stats

COMPUTE highdose_attitude =
  MEAN(
    highDose_AttGeneral_good,
    highDose_AttGeneral_prettig,
    highDose_AttGeneral_slim,
    highDose_AttGeneral_gezond,
    highDose_AttGeneral_spannend
  ).

--> er gebeurt niets, of tenminste: ik zie het niet.

Kan je nog iets meer specifiëren?

Wat het tweede punt betreft, ik heb dit toegepast op de eerste syntax uit Youlearn (voor nieuwe variabele ASQ_vertrouwen), dus:

COMPUTE ASQ_vertrouwen =

MEAN(

ASQ_1,

ASQ_2,

ASQ_3,

ASQ_19,

ASQ_31,

ASQ_33_recoded,

ASQ_37,

ASQ_38

). EXECUTE.

Dit geeft bij output volgende melding: 

>Error # 4381 in column 2.  Text: .

>The expression ends unexpectedly.

>Execution of this command stops.

Veel dank voor je hulp,
Bea

-> op een aantal variabelen na, zie ik in de tweede kolom (Type) nog steeds "string" staan.

Dat kan goed kloppen. Want je hebt alleen de variabelen aangepast die je zelf hebt gespecificeerd in de syntax. Check de variabelenamen in het ALTER TYPE-commando, en check of deze inderdaad naar numeriek zijn veranderd.

--> er gebeurt niets, of tenminste: ik zie het niet.

Dat zou aan 2 zaken kunnen liggen. Het EXECUTE.-commando (op een aparte regel) ontbreekt. Of er staan witte regels in het SPSS-commando. Daar kan SPSS niet zo goed tegen. Het commando begint trouwens in dit geval bij ALTER TYPE of COMPUTE, en eindigt met een punt. Alles daar tussenin hoeft niet per se op dezelfde regel te staan, maar er mogen geen witregels tussen staan.

>Error # 4381 in column 2.  Text: .

>The expression ends unexpectedly.

>Execution of this command stops.

Ook dit zou kunnen liggen aan regelwit. (Dit is overigens moeilijk te zien hier op dit discussieforum, of er witte regels tussen staan, maar als ik je syntax copy-paste dan verschijnen er wel witte regels in my geplakte syntax.) Anderzijds kan het ermee te maken hebben dat het EXECUTE-commando op dezelfde regel staat als het eind van het vorige commando. EXECUTE. moet op een aparte regel komen te staan.

Ik krijg EXECUTE. niet op een volgende regel, tenminste, dan wordt deze EXECUTE niet meegenomen in de run. Ik kan met deze software geen printscreens meesturen ...

Alleszins zou het fijn zijn mochten we als student toch minstens alle correcte syntaxen kunnen terugvinden om ons aan te toetsen. Ik deel jouw mening dat we best zelf wat mogen spelen met SPSS, maar ergens moet er wel een eindpunt zijn om niet alle tijd te verbruiken in het zoeken naar de juiste syntax, en met alle suggesties die je doet leer ik zeker iets bij, maar toch lukt het niet ... Ik zou graag de cursus willen vervolgen.

Het lastige is ook dat jullie correct verwijzen naar een "handleiding", maar dat deze handleiding (Rosetta Stats) dus ook niet meer up to date is wat betreft de syntaxen. Zo blijven we bezig.

Maar zeker en absoluut hartelijk dank voor alle hulp en suggesties!

Vriendelijke groet,

Bea

Ik krijg EXECUTE. niet op een volgende regel, tenminste, dan wordt deze EXECUTE niet meegenomen in de run.

Ik denk dat het hier wel mee te maken heeft. Als ik EXECUTE. op dezelfde regel plaats die hoort bij het vorige commando, dan krijg ik dezelfde foutmelding, error 4381. Ik weet niet hoe je de syntax precies runt, maar je kan alles wat je wil uitvoeren selecteren en dan via Cntl-R of via de groene 'Run Selection'-knop in het menu de selectie uitvoeren. Of je doet het om de beurt, dat is ook prima.

Alleszins zou het fijn zijn mochten we als student toch minstens alle correcte syntaxen kunnen terugvinden om ons aan te toetsen.

Daar ben ik het mee eens, en ik pas dan ook meteen de syntax aan (in youlearn tenminste) als er een fout in blijkt te staan. Bedankt ook voor de meldingen hiervoor. Ik snap dat het soms (onnodig) verwarrend is. Een beetje verwarring en zelf experimenteren kan daarentegen best wel nuttig zijn, maar het moet niet te veel afleiden van de rest van het vak natuurlijk!

...