Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

hallo,

Mbt verwerkingsopdracht 3.2.1, factoranalyse, geven jullie volgende syntax:

FACTOR

/VARIABLES

ASQ_1 ASQ_2 ASQ_3 ASQ_19 ASQ_31 ASQ_33_recoded ASQ_37 ASQ_38 HSL_1 HSL_3_recoded HSL_8_recoded HSL_10 HSL_14 HSL_15 HSL_18 HSL_22

/PRINT

INITIAL

ROTATION

/CRITERIA

FACTORS(2)

/EXTRACTION

ULS

/ROTATION

OBLIMIN

.

In YouLearn wordt vermeld dat er wel wat verschil kan zitten op de output in de verschillende softwareprogramma's.

Echter, de output die deze syntax genereert kan ik op geen enkele manier vergelijken met de output uit R die jullie op YouLearn hebben gezet.

De vraag is vooral: klopt de output in SPSS? 

En klopt het dat er dan geen vergelijk te vinden is met R, of zie ik ergens over?

Dank en vriendelijke groet,

Bea

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (960 punten)
Goed opgemerkt. Ik zal hier ook een opmerking over toevoegen op youlearn, want ik kan me goed voorstellen dat dit verwarrend is.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb de SPSS-analyse uitgevoerd en ik begrijp je vraag. Op het eerste gezicht zien de resultaten er anders uit dan de resultaten van R. Laten we dit stap voor stap bekijken:

  • Communaliteiten.

De eerste tabel in SPSS laat de communaliaties van de items zien. Respectievelijk 0,334; 0,320; 0,544 etc. Dit komt niet precies maar wel ongeveer overeen met de de uniqueness in de eerste tabel in R ('factor loadings'). Namelijk 0,68; 0,75; 0,44, etc. (Bedenk hierbij dat uniciteit = 1 - communaliteit.)

  • Factorladingen

De factorladingen die in deze eerste R-tabel staan, komen weer min of meer overeen met de factorladingen in de SPSS-tabel 'Pattern Matrix'. (Dit zijn de factorladingen na rotatie.) Echter, in eerste instantie lijkt het niet overeen te komen, want a) factoren 1 en 2 zijn hier omgedraaid; in R lijkt factor 1 'vertrouwen' te representeren, en factor 2 'intimiteit', terwijl dit in SPSS andersom is; b) bovendien heeft factor 2 in SPSS negatieve factorladingen waar factor 1 in R positieve factorladingen heeft, en andersom. In SPSS zou je deze factor dus eigenlijk 'gebrek aan intimiteit' moeten noemen. Maar los daarvan zijn de resultaten feitelijk hetzelfde (bijv. ASQ_1 f1(SPSS) = 0,516 ≈ f2(R) = 0,48; f2(SPSS) = -0,70 ≈ - f1(R) = - 0,11).

  • Factorcorrelaties

Aangezien de ene factor negatief gecodeerd is in het ene softwarepakket tegenover het andere, zou je ook een negatieve correlatie tussen de factoren verwachten in SPSS als die correlatie in R positief is. Dat blijkt ook het geval. In R is de correlatie 0,78, in SPSS is de correlatie -0.708.

door (3.5k punten)
...