Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In jamovi is dit mogelijk op verschillende manieren. Er is een methode via z-scores, maar de identificatie van uitbijters middels z-scores is omslachtig. De meest directe manier is boxplots opvragen (via explore -> descriptives). jamovi hanteert een criterium van 1.5x interkwartielafstand, en helaas is dit criterium niet strenger te maken.

Idem voor normaalverdeling: bij descriptives kun je kurtosis en skewness opvragen. Je kunt er ook voor kiezen om de normality test te doen op de residual bij het uitvoeren van de analyse zelf; dus bij een t-test of anova de normality test op te vragen in het keuzemenu van de toets. Dan toets je direct de residuals, zoals eigenlijk de bedoeling
door (63.5k punten)
...