Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb een vraag over het coderen van de transcripten voor de eindopdracht in thema 4. Ik snap niet helemaal hoe je van het initieel codeboek naar je eigen diepere codelaag gaat. Ik begrijp uit de uitleg dat je eerst de codes uit het codeboek aanbrengt in je data. 

Hierna breng je de diepere laag aan. Is het de bedoeling dat elke eigen code onder 1 van de codes van het initieel codeboek valt? Zoals het voorbeeld: 

  1. Attitude
    1. Experiential attitude belief expectation
      1. Verslechterde muziekbeleving
Ik vind het namelijk moeilijk om subcodes te maken voor elke code uit het initieel codeboek. Omdat bijvoorbeeld attitude belief expectation en evaluation erg dicht bij elkaar liggen voor mijn idee. Of mag je ook het initieel codeboek herindelen en dat je bijvoorbeeld komt tot:
1. Attitude
        a. experientele attitude
                i. ervaren fitheid (bijvoorbeeld)
Dus in het kort mijn vraag: moet het initieel codeboek in stand gehouden worden en onder elke code hieruit een subcode komen? Of mag je het initieel codeboek 'ombouwen' naar je eigen codeboek?
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi,

De bedoeling is wel dat je het initiële codeboek aanhoudt. Ik snap dat enkele verschillen best abstract zijn maar probeer om na te gaan of het gaat over een verwachting (bv 'dan ben ik waarschijnlijk fitter') of over een evaluatie (bv 'dat vind ik fijn/ niet wenselijk') van deze verwachting.

Het kan wel zo zijn dat niet alle codes uit het codeboek van toepassing zijn. Als een code niet terugkomt dan is dat ook een uitkomst.

Hopelijk maakt dit het duidelijk.

Hartelijke groet,

Julia
door (6.4k punten)
...