Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Verwerkingsopdracht 4.2.4 BI voor R2

Met het gegeven commando in SPSS bij deze opdracht krijg ik wel een betrouwbaarheidsinterval (BI) voor de regressiecoefficienten, maar niet bij de R2. Hoe kan ik deze verkrijgen? In het college van thema 4 zag ik namelijk dat deze er wel moet zijn, stond immers in de slides :-).

Ik mis ook hoe ik de betrouwbaarheidsintervallen bij de itemanalyse van opdracht 2.3.3 kan opvragen. Zonder de BI zijn deze gegevens namelijk niet goed te interpreteren lijkt mij.

Alvast bedankt!

Vriendelijke groeten,

Mieke van Wijk
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (260 punten)

Wat bedoel je precies met de betrouwbaarheidsintervallen bij de itemanalyse? Bedoel je de betrouwbaarheidsintervallen van alfa en omega, of van skewness en kurtosis, of van de item-itemcorrelaties, of nog iets anders? En in welk softwarepakket wil je het opvragen?

Ik bedoelde meerdere betrouwbaarheidsintervallen, maar nu ik er nog eens goed naar kijk, komt dat denk ik omdat in het vermelde commando bij 2.3.3. voor de itemanalyse in SPSS, geen CI is opgenomen. In mijn output verschijnt deze dan natuurlijk niet, niet rondom de descriptives, de alfa of omega of de correlaties. In de output van R staan die wel aangegeven en ook nog mooi op een rij in een scattermatrix. Bij welke regels kan ik CI dan het beste opnemen om ze ook te krijgen bij de descriptives, alfa en de correlaties? Nu heb ik ze voor de correlaties via een aparte opdracht berekend, (met dank aan 4.2.1) maar dit moet natuurlijk efficienter kunnen. Als ik er zelf mee experimenteer in het itemcommando, krijg ik steeds foutmeldingen.

P.S. Klopt het dat SPSS ook geen item-rest correlaties geeft?

Ik heb nog even gedubbelcheckt, maar in SPSS is het niet mogelijk bij de reliability analysis om deze betrouwbaarheidsintervallen op te vragen. Zie ook SPSS Syntax Guide voor meer informatie.

Via een omweg kan het wel voor de correlaties (zoals je al hebt uitgevonden) en voor het gemiddelde voor de items (Analyze -> Compare Means -> One-Sample T Test -> selecteer de gewenste items / variabelen -> Options -> Confidence Interval Percentage: bij default 95%). In de output krijg je vervolgens de 95%-betrouwbaarheidsintervallen (of de BI's met een ander percentage als je dat hebt opgegeven). Dus ook al wil je helemaal geen t-toets doen, het is een shortcut om toch de gewenst BI's te krijgen zonder dat je zelf moet gaan berekenen. :-)

(Wel vreemd trouwens dat SPSS zoiets basaal zo moeilijk maakt. Maar goed, dat is dus één van de redenen waarom er steeds meer waarde aan R en Jamovi wordt gehecht.)

De BI's van de alfa en omega zijn volgens mij niet op te vragen via SPSS, en die hoef je dan ook niet te rapporteren. (Als je maar in gedachte houdt dat een puntschatting nooit zo precies is als-ie lijkt, en de daadwerkelijke waarde van alfa/omega daar ergens omheen ligt.)

Tot slot: SPSS geeft wel item-restscorrelaties. Ze noemen het hier alleen 'Corrected Item-Total Correlation. Ik zal hier een opmerking bij plaatsen op youlearn, want ik kan me voorstellen dat dat verwarrend is.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

In SPSS kan je volgens mij geen betrouwbaarheidsintervallen voor de R2 opvragen. De output in de colleges komt vermoedelijk uit R of Jamovi.

door (3.5k punten)
...