Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi, ik vind de beschrijving van experiëntiële en instrumentele attitude (opdracht 4 Slaapgedrag) wat onduidelijk. Ik heb geprobeerd uit andere artikelen af te leiden of ik bepaalde uitspraken kan plaatsen onder het één of het ander, maar merk dat het best lastig is. Is het mogelijk hier wat meer voorbeelden van te geven? Bijvoorbeeld een uitspraak als: "daar heb ik geen zin in' of "dat lijkt me nou helemaal niets" of juist 'Ah precies wat voor mij!", zijn dat allemaal experiëntiële attitudes omdat ze duiden op een positief affect en niet zozeer op dat een bepaald gedrag iets oplevert anders dan een prettig gevoel?
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (510 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hoi,

Bij de uitspraken die je noemt lijkt het erop dat de deelnemer ingaat op zijn/haar evaluatie (positief of negatief) van een uitspraak. Die evaluatie kan gaan over een experientiele attitude (verwachting mbt een ervaring/ gevoel bij een bepaald gedrag) maar ook over gedrag van anderen (norm) of over een instrumentele attitude (wat het gedrag op lange termijn oplevert).

Dit soort uitspraken kunnen echter ook iets zeggen over de intentie van de deelnemer om het doelgedrag uit te voeren (zie RAA theorie).

Het hangt dus een erg ervan af in welke context deze uitspraken zijn gemaakt.

Hopelijk helpt dit je verder!

Hartelijke groet,

Julia
door (6.4k punten)
Een beetje ben ik wel geholpen, maar nog niet zover dat ik de termen met vertrouwen zou durven gebruiken.

Bedankt. Voor geïnteresseerden: in een recent artikel van Ajzen staan voorbeelden van items die gebruikt zijn in kwantitatief onderzoek, wat ik verhelderend vond. Je vindt het artikel op de publicatielijst van Ajzen: https://people.umass.edu/aizen/publications.html

Titel: Instrumental vs. experiential attitudes in the theory of planned behaviour: Two studies on intention to perform a recommended amount of physical activity.

Bijvoorbeeld: 
 experiential attitude: enjoyable interest relaxingstressful, pleasantunpleasant, boringinteresting
 
instrumental attitude: 
 beneficial, importance, unwisewise, harmfulbeneficial, uselessuseful, rightwrong, worthless-valuable, 

Super, bedankt voor de toevoeging!
...