Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
goedendag, Voor de toets casus van onderzoekspracticum inleiding staat het volgende: Er is discussie mogelijk over het meetniveau van de variabelen waarmee mogelijke bijwerkingen zijn gemeten. Deze zijn namelijk op een vierpuntsschaal gemeten en zonder verdere informatie zouden deze variabelen zowel het ordinale als het intervalniveau kunnen hebben. In deze casus gaan we er vanuit dat dit al uitgezocht is en dat gebleken is dat deze laatste vijf variabelen het intervalniveau hebben. Je mag deze variabelen dus analyseren alsof het interval variabelen zijn. Echter zijn ze in de casus aangemaakt als nominaal. Dat spreekt elkaar tegen. In het online college vertelde de docent dat we de variabelen niet handmatig zelf hoeven aan te passen. Hoe moet ik dit interpreteren? Het lijkt voor mij tegenstrijdig. groetjes Fleur
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Zoals de beschrijving al zegt zijn de data eigenlijk ordinaal maar mag je ze analyseren als interval, dus continue variabelen. Dat staat los van hoe het gelabeled is in een databestand, de software doet dat meestal zelf en dat hoeft niet altijd overeen te komen het "echte" meetniveau van een variabele.

Als het meetniveau van een variabele anders is in de beschrijving in de casus dan in het databestand dan maakt dat als je SPSS gebruikt niets uit, daar kun je meestal alle analyses gewoon doen ongeacht het meetniveau. Voor jamovi kan het wel een probleem zijn. In dat geval kun je zelf het meetniveau aanpassen door naar de data te gaan en te klikken op de variabele in kwestie.

Ik begrijp dat dit verwarrend kan zijn, daarom heb ik het net in de huidige tentamencasus in het .sav bestand aangepast. Dus als je het opnieuw download vanuit youlearn dan heb alle variabelen al het juiste meetniveau.
door (49.7k punten)
...