Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (490 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Deze vraag heeft te maken met power. Hoe meer deelnemers, hoe meer power. Sommige toetsen hebben minder deelnemers nodig om een effect te vinden, dus die hebben meer power. Een gepaarde t-test heeft meer power dan een onafhankelijke t-test, dus bij hetzelfde aantal deelnemers vind je eerder een effect. Met het vinden van een effect bedoelen we wat in je steekproef te zien is ook aanwezig is in de populatie. Meer power betekent een kleinere p-waarde, maar ook een smaller betrouwbaarheidsinterval. We kunnen dus iets nauwkeuriger aangeven hoe het in de populatie er uit ziet.

Dus bij deze vraag met evenveel deelnemers en hetzelfde onderzoek zul je bij het onderzoek met een gepaarde t-test een smaller betrouwbaarheidsinterval vinden dan bij het onderzoek met een onafhankelijke t-test.
door (49.7k punten)
...