Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij oefentoets 2 blijf ik hangen bij vraag 67

Hoe interpreteer ik de F-waarde en Omega-kwadraat, en waarom is het antwoord op de vraag "de totale steekproefomvang is 178"?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De F-waarde is de variantie tussen de groepen gedeeld door de variantie binnen de groepen, dus hoe hoger de F-waarde, hoe groter het effect. Die F-waarde is echter lastig te interpreteren, en daarom kijken we meestal naar de p-waarde. Is de p-waarde kleiner dan alfa, dan stellen we dat er een significant effect is.

Omega-kwadraat is een effect size maat, die aangeeeft hoe sterk het efffect is. Er zijn vuistregels voor om te interpreteren hoe groot de effect size is (zie hiervoor het studiemateriaal).

De vrijheidsgraden bepalen bij welke F-waarde een bepaalde p-waarde hoort. Die vrijheidsgraden zijn gebaseerd op het aantal deelnemers. Bij een variantie-analyse heb je twee soorten vrijheidsgraden, de een wordt berekend door het aantal deelnemers min het aantal groepen en de andere door het aantal groepen min 1.

Als je dus de vrijheidsgraden weet, kun je ook andersom redeneren wat het aantal deelnemers is. Dat is dus voor de eerste df het aantal plus 1 voor het aantal groepen en voor de tweede df tel je hierbij het aantal groepen op en dan heb je het aantal deelnemers.
door (46.9k punten)
...