Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij twee hypothesen (A hangt samen met B; C modereert die samenhang), en MRA, voor H1 dan correlatie analyse of MRA? Ik lees bij documentatie van een andere uni dat ook de MRA hiervoor mag maar zie ook vaak de correlatie analyse. Eerder (bij eerdere vakken) was de MRA voor hypothesen “leidt tot” (A leidt tot - een hogere - B) maar hier is sprake van samenhang. Om niet  meer dan de noodzakelijke analyses te gebruiken, de vraag.
in Methodologie door (4.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je vraag is wat onduidelijk verwoord, maar ik denk dat je wilt weten welke analyse je het beste kunt gebruiken om je hypothesen te toetsen. Er zijn verschillende opties en dat ligt een beetje aan het precieze onderzoeksdesign, het meetniveau van je variabelen en wat je precies wilt onderzoeken.

Moderatie wordt doorgaans getoetst met een interactie-effect. Interactie-effecten kun je niet aantonnen met correlatieanalyse, daar wordt enkel gekeken naar het verband tussen 2 variabelen. Wel kun je dit aantonen met variantie-analyse of met MRA.

Aangezien je het over correlatie hebt ga ik er vanuit dat je continue variabelen hebt. Dan doe je dus een MRA met je onafhankelijke variabele en de interactieterm van je onafhankelijke variabele en je moderatoor als predictoren.

Deze analyses worden besproken in de cursus Longitudinaal onderzoek.
door (49.7k punten)
Dank voor het antwoord. Dat ik met de MRA de moderatie toets (H2) is me helder. Maar de vraag ging over de eerste hypothese, die een (negatieve) samenhang tussen X en Y veronderstelt en of ik daar ook de MRA voor mag gebruiken.
Je kunt beide vragen beantwoorden met dezelfde analyse. Het hoofdeffect van de onafhankelijke variabele op de afhankelijke variabele zegt iets over je eerste hypothese en je interactie effect iets over de tweede.
...