Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Kan bij een quasi-experiment met 6 groepen de normality check van een covariaat over de hele populatie worden gedaan of moet dit dan per groep?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Hier lopen een aantal dingen door elkaar die uit elkaar getrokken moeten worden:

  •  quasi experiment
  • covariaat
  • normaliteit van residuen
  • populatie

Je vraag gaat eigenlijk over de normaliteit van de residuen in een ancova design. Ongeacht het design verwacht je in een anova dat niet de afhankelijke variabele, maar de residuen normaal verdeeld zijn. Normaliter zou je dit kunnen toetsen door per groep de normaliteit te evalueren. Je geeft correct aan dat dit lastiger is in een covariantie-design

Ook hier moet je het 'per groep' doen, maar dat zou dan op de estimated marginal means moeten gebeuren, wat erg lastig is. De makkelijkste manier is om je ancova te doen, en dan de standardized residuals op te slaan. In SPSS kun je 'save standardized residuals' opgeven, volgens mij kun je in jamovi direct de toets op je residuen doen. Als je in SPSS werkt en de standardized residuals opvraagt, dan krijg je de residuen van het ancova-model, en kun je die variabele vervolgens als geheel toetsen op de normaalverdeling ervan.

door (63.1k punten)
...