Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb inprincipe een 2x2x2 design met herhaalde metingen op de laatste factor (2 metingen). Maar als ik een verschilscore heb gemaakt voor deze twee metingen, mag ik deze dan nog als herhaalde meting noemen in het design of wordt dit dan een 2x2 design? Ik test namelijk niet meer met repeated measures.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het belangrijkste is om de statistische toets niet te verwarren met experimenteel design. Verschilscores zijn geen designkeuze: het is een statistisch gereedsschap. De verschilscore op voor- en nameting is enkel toe te passen in situaties waar herhaald is gemeten.

Het design is dan bijvoorbeeld een 2x2 factorieel pre-test post-test design.

De toetsing en allerlei databewerkingsacrobatiek heeft hier geen invloed op. Wel op de keuze van de toets. De toets waarbij je geen verschilscore berekend is dan wellicht een herhaalde metingen ANOVA, of een mixed design ANOVA. Met verschilscore slechts een tweeweg ANOVA.
door (61.8k punten)
Oké helder!! Dankjewel.
...