Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo allemaal, komende week tentamen en ik loop een beetje vast bij oefententamencasus vraag 4. De output die je zou moeten krijgen, krijg ik niet uit Jamovi. Hoe krijg ik (in vredesnaam) uit Jamovi die output die gaat over de onafhankelijke t-toets? Het gaat om 'grouping variable' geslacht en 'dependent variable' totale agressie. Dank alvast voor het meedenken!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als het niet lukt om een bepaalde analyse te doen dan kun je voor jezelf een aantal stappen doorlopen om te controleren waar het misgaat. Die stappen ga ik hieronder bespreken, omdat dat dezelfde stappen zijn die ik gebruik om te kijken waar het bij een student misgaat:

1. Wat lukt er precies niet? Weet je niet welke analyse je moet doen of hoe je die in jamovi moet invoeren? Uit je beschrijving lijkt alsof je wel weet welke test je moet doen en ook wat je onafhankelijke en afhankelijke variabelen zijn. Zo nee, bedenk dan altijd aan de hand van wat je tot nu toe geleerd hebt wat een logische test zou zijn om te gebruiken en sla de handleiding er op na hoe je die uitvoert.

Als dat allemaal goed gaat dan bedoel je waarschijnlijk dat je de variabelen niet mag invoeren of dat jamovi een andere foutmelding geeft.

2. Waar zou dat aan kunnen liggen? Als je niet weet welke toets of hoe die te doen dan ligt het vaak aan het niet voldoende beheersen van de stof en zou ik adviseren de stof er nog eens bij te pakken. Maar het lijkt erop alsof het gewoon niet lukt in jamovi. Als je variabelen niet in mag voeren in een bepaalde analyse dan ligt dat meestal aan het meetniveau.

jamovi bepaalt automatisch wat het meetniveau is van variabelen in een dataset, alleen heeft jamovi het wel eens fout. Daar heb je doorgaans minder last van als je de .sav i.p.v. de .csv bestanden gebrukt. Dit kun je makkelijk oplossen door naar data te gaan en op de variabele naam te klikken. Dan verschijnt er een venster waar je het meetniveau van de variabele kunt aanpassen. Dus voor geslacht moet dat nominaal zijn en voor agressie continue (of een equivalent).

3. Is dit niet het probleem of lost dit het probleem niet op? Probeer dan duidelijk te formuleren wat er precies mis gaat.
door (44.6k punten)
...