Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik vind het interpreteren lastig. Hoe zie ik dat de spreiding laag is als het maximum 49 en minimum 9
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De standaarddeviatie kun je interpreteren door de waarde te kijken naar de maat waarop het gemeten is. In dit geval is het een maat van 0 tot 100 en als je kijkt naar de range zie je dat alle scores lopen tussen de 9 en 49. Een standaarddeviatie van bijna 7 is dus vrij hoog, vooral als je terugdenkt aan de regels van een normaal verdeling. Daarbij stellen we dat 68% van de mensen valt binnen plus en min 1 SD, en 95% tussen de plus en mind 2 SD. Dat betekent dus dat er bij 1SD al een marge van 14 rond het gemiddelde is en bij 2 SD 28. Dat is een groot verschil in statistiekkennis. Als bijv. de standaarddeviatie 1 was geweest, dan was die marge zelfs bij 2 SD slechts 4 geweest, waar je uit kunt concluderen dat bijna iedereen ongeveer evenveel statistiekkennis heeft.

De kwartielafstand is een andere manier om te kijken naar de spreiding in de data. Daar kijk je naar het verschil tussen kwartiel 1 en kwartiel 3. Dit is dus een andere maat om te kijken naar de spreiding, je gebruikt hem niet per se om de SD te interpreteren.

Laat ik nog een andere voorbeeld nemen. Stel je meet hoe moeilijk iemand de cursus inleiding onderzoek vindt op een 7 punt schaal lopen van heel makkelijk naar heel moeilijk. Als dat bijv. het gemiddelde 4 is en de SD 0.5 dan kunnen we concluderen dat de spreiding klein is. Er is immers zelfs bij 95% van de data maar een variatie tussen 3 en 5. Als echter de SD 2 was geweest dan kunnen we zeggen dat de spreiding groot is, want dat vind je bij 95% van de data een variatie tussen 0 en 7. Als hoe groot of klein je de spreiding interpreteert ligt dus aan de maat waarop het gemeten is.
door (49.7k punten)
...