Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Je meet toch een onderliggend latent construct met de items die daarvoor worden gebruikt?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Eelke,

Bij waargenomen norm heb je te maken met items die niet inwisselbaar zijn. Er wordt bv gevraagd naar normen van familie en normen van vrienden. Dit zijn twee geheel andere zaken. Iets anders is het als je items hebt die wel inwisselbaar zijn, bv twee items die attitude pogen te meten "Hoe voel je je over het gebruik van XTC?" (ok/niet ok) en "Heb je wel eens schuldgevoelens over het gebruik van XTC?" (wel schuldig/niet schuldig). Beide items kunnen worden gezien als aspecten van de atttitude tov XTC gebruik. Attitude kan in dit geval gezien worden als het latente construct - de items zijn min of meer inwisselbaar.

Als je een formatief meetmodel hebt dan is er geen sprake van een latent construct en is het construct dat je vormt juist opgebouwd uit de uiteenlopende aspecten die niet inwisselbaar zijn.

Hartelijke groet, Piet
door (3.6k punten)
...