Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

De kans op een correlatie die als middelsterk verband wordt gekwalificeerd (lager dan −.30 of hoger dan .30) is 20%. Dit is dus in één op de vijf steekproeven! Bij underpowered studies is de kans dus redelijk groot dat er in een steekproef een relatief sterk verband wordt gevonden, terwijl er in de populatie helemaal geen verband is.

Stukje hierboven komt uit power, hoofdstuk 13.5. Ik begrijp niet waar het getal 20% vandaan komt.

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij elke correlatie wordt op basis van het aantal deelnemers een p-waarde berekend. Die p-waarde staat voor de kans dat je in een steekproef die correlatie (of meer) vindt terwijl er in de populatie geen correlatie aanwezig is.

In plaats van de kans dat je iets vindt dat er niet is in de populatie kun je ook spreken van de kans dat je wel iets vindt in je steekproef dat ook in de populatie is.

In plaats van een getal met decimalen kun je de p-waarde ook uitdrukken in percentages.

Die 20% is dus gewoon berekend door software. Meer specifiek grijpt dit voorbeeld terug op de uiteenzetting die aan het begin van deze paragraaf wordt vermeld.
door (49.7k punten)
...