Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben bezig met het uitvoeren van een mixed design met 1 within subject variable en 2 onafhankelijke variabele waarvan 1 onafhankelijke variabele bestaat uit 2 condities en onafhankelijke variabele bestaat uit 3 condities (2x3 design).
Dit betekend dat de deelnemers at random zijn verdeeld over 6 groepen.
Ik wil graag per groep inzien wat de verdeling man/vrouw is.
Hoe kan ik dit opvragen in SPSS?
En hoe weet ik of dit "normaal verdeeld" is ?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt via de Explore functie descriptieven opvragen waarbij je onderschijnt maakt in je verschillende condities en geslacht. Je kunt ook bij de analyse die je nu uitvoert geslacht als variabele meenemen en dan naar de descriptieven bij de analyse kijken.

Als je dit doet krijg je een idee over de verdeling per conditie en wat de verdeling m/v is. Je kunt hierbij op het oog bepalen of er een redelijke m/v verderling is of niet.

Als we het hebben over of iets normaal verdeeld is hebben we het meestal niet over een verdeling zoals het aantal m/v, maar of de scores van je afhankelijke variabele een mooi verdeelde belcurve vormen. Dit kun je controleren door te kijken naar de histogram, Skewness en Kurtosis of met behulp van toetsen voor normaliteit.
door (46.9k punten)
...