Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat betekent type III Sum of squares bij one-way repeated measures ANOVA?

Bijvoorbeeld bij opdracht 3.1.10.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (550 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Op zich betekent type III SS hetzelfde in een eenweg anova als in een meerweg anova: tpe III SS test voor het hoofdeffect van de onafhankelijke variabele terwijl het controleert voor de effecten van alle andere variabelen in het model. Specifiek test het de unieke bijdrage van elke variabele aan de afhankelijke variabele variantie, nadat rekening is gehouden met de variantie die wordt verklaard door alle andere variabelen in het model.

Type III SS zijn vooral handig als er een interactie-effect in het model is, en wanneer effecten orthogonaal zijn.

In een eenweganova maakt het niet uit of Type II of III gebruikt wordt, omdat er maar één onafhankelijke variabele is, en de volgorde van variantieaandeel bepalen niet kan verschillen tussen de methoden. Dus type III SS blijft hetzelfde betekenen, het boeit alleen in een eenweg-anova niet zo
door (61.9k punten)
...