Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik probeer wat meer informatie op te zoeken over wat je precies moet doen wanneer de assumptie van Sphericity is geschonden. Eerst lees ik dat wanneer de aanname wordt geschonden, er naar de Bonferonni correctie gekeken moet worden. Even later lees ik ook dat wanneer Mauchly's test significant is, je de Greenhouse-Geisser of Huyn-Feldt correctie moet gebruiken.

Waarschijnlijk haal ik hier dingen door elkaar, maar mijn vraag: wanneer de aanname van Sphericity is geschonden, wat moet ik dan precies doen? Wat heeft de Bonferonni hier mee te maken?

Alvast bedankt!
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als de p-waarde van Mauchly's W significant is, dan moet er naar de Greenhouse-Geisser epsilon gekeken worden. Als deze groter is dan .75, dan kun je de Huyn-Feldt correctie gebruiken. Kleiner dan .75 de Greenhouse-Geisser.

Bonferonni heeft hier niet direct iets mee te maken: dit is een correctie op de alfa (p-waarde) bij multiple testing. Bonferonni gaat uit van gelijke varianties, dus misschien dat je iets gelezen hebt over post-hoc toetsen op de within-subject factor dat dan besproken is dat je daar je post-hoc correctie op kunt aanpassen, maar dat is eigenlijk een apart issue
door (61.8k punten)
bewerkt door
...