Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Moet je vooraf kiezen of je een ANCOVA doet of kun je het covariaat weglaten en een ANOVA doen als blijkt dat de groepen niet significant verschillen op dit covariaat? Met andere woorden: mag je eerst toetsen of het zinvol is om een covariaat op te nemen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Best practice is om covariaten van tevoren te bepalen. Als je gaat toetsen op verschillen vind je ze altijd wel ergens. Covariaten moeten verantwoord kunnen worden.

Je toetst dus eigenlijk altijd of een covariaat weg kan, of dat je deze moet laten zitten, maar niet of je deze moet toevoegen.
door (63.5k punten)
Bedankt voor uw snelle reactie!

Bedoelt u met 'verschillen vind je altijd wel ergens' dat je dus niet moet uitgaan van een gemiddeld verschil tussen groepen? Ik zou zeggen als er geen gemiddeld (significant) verschil is tussen groepen de voormeting geen covariaat hoeft te zijn, omdat je deze verschillen wilt 'wegpoetsen'?

En met het testen of een covariaat moet blijven zitten of weg kan, bedoelt u daarmee dat je de analyse twee keer uitvoert, met en zonder covariaat zoals besproken in een van de opgenomen colleges?
meer dat je moet voorkomen dat je allerlei variabelen gaat toetsen op verschil, want op kans alleen zullen er altijd wel variabelen verschillen tussen manipulaties.

Covariaatverschillen tussen de manipulaties zouden ook de variabelen uitsluiten als covariaat. Mogelijk zijn het dan confounders of colliders, maar strikt genomen geen theoretische covariaat meer.

Testen of deze moet blijven zitten verwijst naar de analyse van assumpties
...