Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Kun je in een ANCOVA een theoretisch covariaat moeiteloos combineren met een voormeting als covariaat of doet te teveel af aan power?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hangt van de definitie van moeiteloos af.

Mag het: jazeker; zondermeer, mits aan allerlei voorwaarden voldaan is in termen van power en assumpties

Is het moeiteloos? Twee covariaten, betekent tweemaal toetsen assumptie van onafhankelijkheid met manipulatie, en twee interactie-effecten met manipulatie die uitgesloten moeten worden.

Het kost dus wel moeite om extra covariaten op te nemen, maar het is geen bezwaar om voormeting en een theoretische covariaat op te nemen, mits de covariaat te verantwoorden is.
door (63.5k punten)
Bedankt! Dat verheldert een hoop.

De assumptiechecks doorlopen bij het uitvoeren van een ANCOVA zijn voor mij vanzelfsprekend na wat ik er over las in Field, maar ik zou niet weten hoe ik moet checken of er voldoende power is -- behoort dit tot de cursusstof en kan ik hier meer over vinden of heb ik iets over het hoofd gezien? In dat geval zal ik er zelf opnieuw induiken.
power checken en bepalen is in de cursus niet nodig; dat is meer een geavanceerd issue
...