Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wanneer ik een covariaat wil gebruiken in een RM-analyse/factorieel design, mag ik de assumptiechecks dan uitvoeren in 'losse' toetsen? Bijvoorbeeld: eenweg-ANOVA voor interactie manipulatie 1 en covariaat en daarna opnieuw een eenweg-ANOVA voor de interactie manipulatie 2 en covariaat? Of geeft dit ook kanskapitalisatie? Het lijkt me dat kanskapitalisatie alleen relevant is bij het toetsen van hypothesen, maar ik wil even weten of er een reden is om de assumptiechecks ook in één toets te doen.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is geen kanskapitalisatie, althans... of dat het is wordt betwist; er is namelijk niet echt een definitie van wanneer iets onder kanskapitalisatie valt. Maar dat is een andere discussie

Het probleem is vooral dat je de assumpties niet in één toets kúnt toetsen. Je zult het dus moeten opknippen in meerdere toetsen.
door (63.5k punten)
De verschillende assumpties inderdaad niet, maar verschillende onafhankelijke variabelen kunnen wel in één toets om de onafhankelijkheid van covariaat en treatment te testen. Ik weet niet of dit de bedoeling is, Field gebruikt als voorbeeld bij de ANCOVA maar één onafhankelijke categorische variabele en test de assumtie van onafhankelijkheid dus met een eenweg-ANOVA. Maar hoe ziet dat eruit bij een factoriele RM-ANCOVA; beide variabelen in een losse toets, dus twee keer een eenweg-ANOVA of een keer een factoriele ANOVA met beide variabelen?
Dat klopt. Onafhankelijke variabelen samen nemen. Dus bijvoorbeeld een factoriele anova doen met de covariaat als afhankelijke variabele, en later een factoriele analyse met tweeweginteracties tussen iedere onafhankelijke variabele en de covariaat
Helder, bedankt!
...