Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoe kan het zijn dat een manipulatie check geen significant verschil laat zien maar er wel een significant hoofd effect is?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)
Kun je meer info geven? Wat houd de manipulatiecheck in (wat is afhankelijk, wat is onafhankelijk, welke toets?), en idem voor 'hoofdeffect'? Want volgens mij gaat het hier niet over dezelfde toets?
Het gaat om de eindopdracht van experimenteel onderzoek waarin ik het effect van de frequentie wil testen middels manipulatie check, hierbij gebruik ik een one-way anova met frequentie als onafhankelijke variabele en intensiteit als afhankelijke variabele. De toets laat geen significant effect zien. dit vind ik vreemd want in het hoofd effect waarin ik gebruik maak van een mixed anova met frequentie als onafhankelijke variabele en de voor- en nameting als afhankelijke variabele laat frequentie een duidelijk significant verschil zien.

ik heb dus erg veel moeite met de manipulatie check van de frequentie in de eindopdracht. Daarbij wordt ik ook niet wijzer van de theorie in de cursus.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Helaas kan ik geen antwoord geven specifiek over de eindopdracht.

Over het algemeen: deze twee toetsen staan niet in conflict met elkaar. Er is een toets op afhankelijke variabele A, en een toets op afhankelijke variabele B. Het resultaat van de een heeft niet direct een statistische impact op het resultaat van de ander. Theoretisch is het wellicht relevant, maar dat is iets voor in de discussie.
door (63.5k punten)
Dank voor het antwoord. ik snap alleen een ding niet. Uit de theorie haal ik dat wanneer een manipulatie check niet significant is, dat je dan niet verder hoeft te toetsen, omdat de data dan geen uitspraak kan doen over de hypothese.

In het kort, hoe kan ik verder gaan met mijn hypothese als mijn manipulatiecheck niet significant is?
Dit lijkt niet correct; de manipulatiecheck gaat over de validiteit van de experimentele manipulatie. Als deze faalt, dan betekent dit dat de uitkomsten van de hypothesetoetsing voorzichtig geinterpreteerd moeten worden.

Dat iets niet significant is betekent niet dat iets geen effect had, dus daar moet al voorzichtig mee worden omgesprongen. Als een manipulatiecheck faalt betekent het bij een complexe interventie niet gelijk dat de hele interventie faalt; slechts dat het niet op dat getoetste punt iets lijkt te doen.

Dus neem de tijd om te reflecteren op 'wat heb ik nou zitten toetsen?' En leg de puzzelstukjes bij elkaar als een detective
Ah, bedankt voor het antwoord. Nu weet ik eindelijk waar mijn denkfout zit en kan ik weer verder met de opdracht.
...