Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dien ik bij het indexeren en coderen van een interview in qualicoder de gehele inhoud in te delen in behapbare stukken? Hiermee bedoel ik of het nodig is om bijvoorbeeld de introductie van een interview tevens te coderen (wellicht als 'introductie')? Of is het alleen noodzakelijk om de essentiele elementen te coderen. Met essentieel bedoel ik categorieen die gemoeid zijn bij de onderzoeksvraag.
in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (1.1k punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Goede vraag!

En zoals bij veel goede vragen is er eigenlijk geen goed of fout antwoord op. Normaal laat je je codering leiden door je onderzoeksvragen. Uitspraken die geen data leveren die je kunnen helpen bij de beantwoording van je onderzoeksvragen hoef je niet te coderen.

Echter, de introductie van het interview, en bespreking van achtergrondinformatie over de deelnemers, kan wel relevant zijn als je bijvoorbeeld attributen aan wil maken om je onderzoeksgroep te beschrijven. Stel je bijvoorbeeld voor dat je 'opleidingsniveau' als attribuut wil gebruiken, en de vraag naar het opleidingsniveau van je deelnemers in het eerste deel van je interviews opneemt. Dan kan het handig zijn om bijvoorbeeld een code "achtergrond" met als sub-code "opleidingsniveau" aan te maken, en hier alle fragmenten over het opleidingsniveau van je deelnemers mee te coderen.

Aan de andere kan kun je dit soort informatie ook verzamelen via een formulier, zodat je in de inleiding van het interview andere zaken kunt bespreken, die misschien helemaal niet relevant zijn. In dat geval codeer je de achtergrond niet.

Onthoud ook dat coderen een iteratief proces is. Het coderen van data is een hulpmiddel om patronen in de data te detecteren op een systematische, min of meer repliceerbare manier. Sommige patronen neem je pas waar als je meerdere interviews hebt gecodeerd. Het kan dus zijn dat je in de inleiding van je interviews een vraag hebt zitten die in eerste instantie geen relevante data op lijkt te leveren (bijvoorbeeld hoe lang werknemers bij hun bedrijf werken), maar dat je je na een aantal interviews realiseert dat antwoorden van deelnemers op latere, relevante vragen lijken te verschillen afhankelijk van hoe lang ze bij dat bedrijf werken. Dat zou bijvoorbeeld indicatief kunnen zijn voor een verschil in visie/cultuur in dat bedrijf, dat door oudere werknemers niet is overgenomen. In dat geval zou je teruggaan naar je eerdere interviews om de inleiding alsnog te coderen.

Deze vraag en de verscheidenheid aan mogelijke antwoorden laten ook mooi zien wat de toegevoegde waarde is van het bijhouden van een logboek tijdens een studie: op die manier kun je later terugkijken, en rechtvaardigen, waarom bepaalde beslissingen zijn genomen/veranderd.
door (77.8k punten)
geselecteerd door
...