Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de dataset in de eindopdracht van PB0812 Cross-Sectioneel Onderzoek zitten veel deelnemers die de vragenlijst maar voor de helft heeft ingevuld. Zo heeft bv. minder dan 50% de vragen ingevuld over gender, en zo verschilt de N-waarde bij subconstruct 1 tov. subconstruct 2. 

Mijn vraag: hoe ga je hier mee om? In de bijgevoegde screenshot zie je dat er onderin staat N Valid = 57. Wat wordt er van mij verwacht , moet ij bepaalde data weglaten? 

Hoop hier graag duidelijkheid over te krijgen! Groeten Laurens

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (180 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Laurens2603,

We gaan geen data imputeren, dus als je bv een variabele moet samenstellen door verschillende items bij elkaar op te tellen dan kun je alleen de data van die deelnemers meenemen in je analyses die alle items ingevuld hebben. Het is niet anders.

Hartelijke groet, Piet
door (3.6k punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Wat je ook kunt doen, maar niet hoeft te doen (dat verwachten we niet van de studenten, maar het is wel goed om te weten) is dat je het software programma waarmee je de gemiddelden berekent om de schalen samen te stellen laat weten hoeveel missende waarden je accepteert. In SPSS ziet de syntax er als volgt uit:

Nieuwe_schaal = MEAN.4(X1,X2, X3, X4, X5).

.4 achter het MEAN commando betekent dat je wilt dat indien je een gemiddelde voor je schaal wilt berekenen aan de hand van 5 items (zoals je ziet staan er 5 items tussen haakjes), je wilt dat er minimaal voor 4 items complete data zijn. Het helpt niet in gevallen waar de missende data betrekking hebben op een heleboel variabelen (tenzij je bijvoorbeeld .2 aangeeft, maar dan  wordt je schaal wel twijfelachtig). Het is een afweging, je verliest wat aan 'breedte' van je schaal, maar kunt in sommige gevallen met de nodige missende waarden toch je N behouden. 

Vriendelijke groet,

Mira

door (820 punten)
...