Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Vanuit de tekst (hoofdstuk 13 Nulhypothese-significantietoetsing) wordt er uitgelegd hoe de p waarde berekent wordt. Ik snap alleen niet hoe het antwoord op de opdracht 0.164 is. Ik snap even niet hoe dit tot stand komt en uit welke stuk van het hoofdstuk je deze berekening kan maken.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Waar het in deze opdracht om gaat is dat je begrijpt wat er achter het berekenen van de p-waarde zit. Dus zowel in het hoofdstuk (uitleg in de paragraaf De p-waarde) als in deze opdracht gaat het erom dat als je de kans berekent dat de kans is van een correlatie zoals gevonden in de steekproef of extremer terwijl er in de populatie geen effect is. Echter, "extremer" kan 2 kanten opgaan, zowel aan de - als de plus kan van de correlatie.

Als je dus enkel weet wat de kans is op bijv. .20 of hoger, dan mis je nog de kans van een correaltie van -.20 of kleiner. Om op de juiste kans te komen moet je dan de kans verdubbelen.

p-waarde of een uitdrukking in percentages is hetzelfde. Een p-waarde van .05 is hetzelfde als een kans van 5%.

In deze opdracht wordt gesteld dat we al weten dat bij een correlatie van .20 of hoger een kans hoort van .0819. Die moet dus nog verdubbeld worden om tot de p-waarde te komen.

Overigens is deze opdracht alleen maar bedoeld om uit te leggen wat de logica is achter de p-waarde. In het vervolg zul je gewoon software gebruiken om een toets te doen en daar rol dan vanzelf een p-waarde uit.
door (49.7k punten)
...