Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
ik heb een grafiek geproduceerd d.m.v. de syntax tweeweg-interactie. nu krijg ik een figuur met 3 lijnen, een lijn +1SD, een lijn -1SD en een lijn=M. wat zeggen deze lijnen nu eigenlijk als op de x-as bijv. leeftijd staat en op de y-as bijv. slaapproblemen
in Methodologie door (250 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Omdat een interactie met twee intervallevelvariabelen lastig uit te leggen is, heb je met -1SD en +1SD in essentie je variabele in drie categorieen omgezet: laag (-1 SD) gemiddeld (0SD) en hoog (+1 SD).

Je krijgt met de drie lijnen dus de kracht van het effect van Leefijd op Slaapproblemen te zien voor mensen die laag, gemiddeld of hoog scoren op de tweede predictor. Als er een interactie-effect is, dan zou je dus in de grafiek goed kunnen zien of het effect van leeftijd op Slaapproblemen sterker wordt naarmate de tweede predictor toeneemt, of dat deze juist afneemt.
door (63.1k punten)
geselecteerd door
dank voor uw antwoord, aansluitend nog een vraag. het ging eigenlijk over het effect van schermgebruik op de slaap en de moderatie van leeftijd. voor leeftijd heb ik dus 3 lijnen in mijn grafiek, kan ik de +1SD dan interpreteren als 'ouder', de -1SD als 'jonger' en de M als 'gemiddeld'. het gaat erom dat ik de lijnen een label wil geven anders dat de +1SD, -1SD en M of is dat uberhaupt niet nodig?
Dat lijken me best passende labels. Op zich is het niet nodig om ze te labelen in de legenda, als het in het bijschrift maar duidelijk is. Daar kun je met deze labels een toelichting geven.
ja, hoe moet dat? +1SD laten staan? ergens anders uitleg schrijven?

Liesbeth
Het is het handigst om te vermelden dat de lijnen +1 SD, M en -1 SD zijn; dan is er bij de lezer geen twijfel over de aard van het getoonde. Bij de bespreking van de grafiek in tekst kan het genoemd worden. In de bijschrift van de figuur kan het ook genoemd worden wanneer de lijnen worden uitgelegd.

Ik weet niet of er begeleiders zijn die de +1 SD, etc. als legenda bij de figuur fout zouden rekenen.
...