Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Goedemorgen,

Bij opdracht 3.3. wordt een experimenteel beschreven en moet je de meetniveau's aangeven. Hoe weet ik bij onderstaande meetniveaus dat het nulpunt wel of niet arbitrair is?

De variabele IATwanting is gemeten op ratiomeetniveau. Het betreft een continue variabele zonder arbitrair nulpunt.

De variabele SeksueleOpwinding is gemeten op intervalmeetniveau. Het betreft een continue variabele met arbitrair nulpunt. Je kunt hier eventueel ook de nul als absoluut zien en een ratiomeetniveau toekennen.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het lijkt een beetje achtergrondkennis te vereisen die niet duidelijk in de opdracht wordt gegeven. Een IATscore is een verschilscore van reactietijden. De nul betekent dus letterlijk 'geen milliseconde verschil tussen twee stimuli'. Het nulpunt is daarom bij de iatscore absoluut. Seksuele opwinding is een schaal waarbij het nulpunt niet letterlijk lijkt te betekenen dat er geen seksuele opwinding is. Dit is discutabel; de schaal loopt van 0 tot 100, en op zich is voor te stellen dat 0 hier de complete afwezigheid van seksuele opwinding zou kunnen weergeven.

Ik leg het nog even aan de auteur van de opdracht voor. Gelukkig maakt het niet uit voor de data-analyse/toetskeuze of iets interval of ratio is, maar het zou mooi zijn als daar weinig ambiguiteit over bestaat in de opdracht zelf
door (63.5k punten)
Bedankt voor deze heldere uitleg!
...