Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb een vraag over het rapporteren van betas bij een meervoudige regressieanalyse. In de theorie van het handboek van de OU heb ik gelezen dat gestandaardiseerde coëfficiënten met de Griekse letter β worden geschreven en dat ruwe coëfficiënten met b of B worden geschreven. Ook heb ik gelezen dat alleen de ruwe coëfficiënten een betrouwbaarheidsinterval hebben in SPSS in een van de eerder gestelde vragen op deze site. Nu heb ik gezien in het voorbeeldverslag dat in het cursus materiaal staat dat daar β wordt gebruikt en dat daar ook de betrouwbaarheidsintervallen bij vermeld staan. Dit zorgt bij mij voor verwarring, omdat ik dacht dat alleen de betrouwbaarheidsintervallen bij de ruwe regressiecoëfficiënten konden staan (misschien heb ik het verkeerd begrepen?). Mijn vraag is daarom wanneer je de β gebruikt en wanneer je b of B gebruikt bij het rapporteren van gestandaardiseerde coëfficiënten en ruwe coëfficiënten?

Alvast bedankt voor jullie hulp! 

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste student,

Je hebt het onderscheid al zelf gemaakt: beta gebruik je bij gestandardiseerde maten en B bij ruwe maten. Bij gestandardiseerde maten is het in principe wel mogelijk om betrouwbaarheidsintervallen te krijgen, maar in SPSS gaat dit blijkbaar niet zie ik ook nu (in Jamovi wel).

Verder nog de opmerking dat je gestandardiseerde regressie coëfficiënten zult gebruiken als je bv het verschil in sterkte van voorspellers wilt bekijken - omdat de beide voorspellers dan gebaseerd zijn op een verdeling met 0 als gemiddelde en een standaarddeviatie van 1 - en de sterkte van beide voorspellers is via beta dan op eenzelfde schaal geplaatst en te vergelijken.

Maar de toevoeging van betrouwbaarheidsintervallen is wel een extra hulpmiddel bij het vergelijken van de sterkte van voorspellers (maar wordt door studenten meestal niet meegenomen). Dit kan dus niet in SPSS, maar wel in Jamovi waar er ook een betrouwbaarheidsinterval rond beta kan worden verkregen.

Piet
door (3.6k punten)
...