Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Is een moderator een variabele die zorgt voor een interactie? Klopt het dan ook dat als deze moderator nog onbekend  is of nog niet als variabele opgenomen het een covariaat kan zijn?

Groet,

Linda
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (870 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een moderator is inderdaad een variabele die een interactie-effect zou moeten veroorzaken. De interactie is dus 'slechts' het gegeven dat het effect van A op Y afhankelijk is van waarden van B. Variabele B is dan de moderator die het effect van A 'modereert' dus verandert.

Omdat covariaten de assumptie hebben van parallele lijnen (gelijke hellingshoeken), kan eigenlijk een moderator niet ook nog covariaat zijn. In de praktijk ligt dit iets genuanceerder, maar theoretisch is het goed om moderatoren en covariaten duidelijk van elkaar te scheiden.

Moderator is een theorie; bij het opzetten van het onderzoek denk je van tevoren na over verstorende variabelen, en hoe ze precies verstoren. Een moderatorrol van een variabele is een specifiek soort verstoring wat je in je design moet oplossen (factorieel bijvoorbeeld). Een covariaat is een andere verstoring; een die enkel ruis toevoegt op de afhankelijke variabele. Deze hoeft dus niet in het design zelf opgelost te worden, en kan statistisch gefiltert worden, of met matching/homogeniseren tijdens de steekproeftrekking opgelost worden.
door (61.8k punten)
...