Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de onderstaande afbeelding ziet u de codebeschrijving van de codes behorende bij Instrumental en Experiëntiële Attitude Verwachtingen en Evaluaties. Ik heb hierover de volgende vragen: 

1. Gaat het bij Experiëntiële Attitude Expectation  ook om het al dan niet aanhouden van een gezond slaapritme ( zoals bij Instrumental Attitude Expectation)? Of gaat het daar alleen om het wel aanhouden van een gezond slaapritme? Het eerste lijkt me logischer, echter het codeboek omschrijft dit niet op deze manier. Dit zaait verwarring. 

2. Zijn de omschrijvingen van de andere codes op de afbeelding correct? 

Bij voorbaat dank. 

Met vriendelijke groet,

Ramon van de Schoot

in Kwalitatief Onderzoek (OKO, PB16x2) door (230 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Beste Ramon,

Bedankt voor deze vraag. Het is duidelijk dat je er grondig over heb nagedacht. Je hebt gelijk, dat, als je er grondig naar kijkt en over nadenkt, er toch wat inconsistentie is in de diverse uitleg. 

Als je het codeboek erbij neemt, lees je bij "Experiential Attitude belief expectation": "Expressions of expectations of how probable (i.e. unlikely versus likely) it is that engaging in the target behavior will cause an experiential potential consequence to come about. Het gaat hier dus specifiek om het wél aanhouden van het doelgedrag, oftewel, wat verwacht je als je het gedrag wél uitvoert (in dit geval gedragingen die horen bij een gezond slaapritme). Ditzelfde geldt voor de uitleg bij "Instrumental attitude belief expectation". 

Aan de andere kant staat in de sjabloon voor de opdracht voor Thema 4 de volgende tekst: Instrumentele opvattingen hebben betrekking op de voor- en nadelen van het al dan niet uitvoeren van het gedrag”. Ik begrijp dus dat je de uitleg verwarrend kan vinden.

Aan de hand van het codeboek is het toch beter als je focust op de verwachting als je wel het gedrag uitvoert, en op basis hiervan codeert. Mocht je tijdens het coderen tot bepaalde inzichten of conclusies komen, waardoor je vindt dat je het anders moet doen, dan is het belangrijk dat je dat uitlegt (in je memo’s, onderzoeksdagboek en eventueel in je verslag).

Is dit zo voldoende uitleg en kun je zo verder?

Vriendelijke groet,

Vanessa 

 

door (300 punten)
...