Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedendag,

Misschien een beetje een suffe vraag, maar waar staan de componenten voor bij factoranalyse. Ik merk dat het in mijn hoofd te abstract is. In itemanalyse gaat het over items. Zijn de items bij factoranalyse de variabelen? Waar komen de componenten dan vandaan? Zijn de componenten geaggregeerd vanuit items die afgenomen zijn in een steekproef?

Misschien maak ik het moeilijker dan het is, maar ik wil het graag begrijpen, anders blijft het ook niet hangen.

Dank alvast. Willemijn
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Willemijn,

Als je uitgaat van een reflectief meetmodel - een onderliggend latent construct dat verantwoordelijk is voor de scores op de verschillende items die onderling (min of meer) uitwisselbaar zijn (bv rekensommen met als onderliggend construct "Rekenen") - dan laden de items (bv individuele rekensommen) allen op eenzelfde factor - of component zoals jij het noemt.

Na de factor analyse kun je de scores op de items die één factor vormen aggregeren (zie ook 2.3.4 voor dit aggregeren).

Piet
door (3.6k punten)
...