Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In het Open Mens-boek (25.4) staat het volgende:

...Bij logistische regressie betekent een stijging in x1 dat de log-odds met b1 stijgen. Omdat het erg lastig is om een stijging van een logaritme van een kansverhouding (log-odds) te interpreteren wordt dit meestal niet gedaan, maar wordt simpelweg gekeken of de parameter b significant is en of deze de log-odds doet stijgen (de kans op de gebeurtenis neemt toe als b>1) of dalen (b<1).

Klopt dat laatste wel? Moet dat niet zijn: de kans op de gebeurtenis neemt toe als b > 0 (en af als b < 0) ?

(Zie ook oefententamenvraag 18.1: "De kans dat het kind alcohol drinkt neemt substantieel toe naarmate de moeder meer van het onderzochte gedrag vertoont, want de bijbehorende regressiecoëfficiënt is groter dan 0")

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Beste Nico,

Inderdaad, in 18.1 in het oefententamen is de exp(b) van de moeder de odds ratio van 2.41 en dit is e tot de macht 0.88 waarbij b=0.88. Als je e tot de macht 0 neemt dan is de odds ratio 1 en is er geen significant effect en dit wordt min of meer geïllustreerd in de coëfficient van de vader die -0.02 is, met een odds ratio/exp(b) van 0.98 en niet significant.

Ik ben het met je eens dat het in openMenS niet juist staat opgeschreven en ga dit corrigeren. Er moet staan "de kans op de gebeurtenis neemt toe als exp(b) > 1...etc"

Piet

door (2.2k punten)
...