Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik wil graag gebruik maken van jullie expertise. Ik denk dat ik iets simpels mis maar ik kom er niet uit.

Mijn vraag korte versie:

Hoe kan ik een multiple regressieanalyse maken met alle losse items van 'attbeliefs' en 'att desirable'

Lange versie en context:

Mijn onderzoeksvraag richt zich op de invloed van verwachtingen en de evaluatie van deze verwachtingen op de intentie om hoge dosis MDMA te gebruiken. So far so good. Item/factor/descriptieve analyse check en allemaal geschreven. Nu kom ik aan bij de regressie analyse en zit opeens vast. ik denk dat ik vanuit de theorie weet hoe de analyse moet in jamovi (afhankelijke variabele=intentie) en verwachtingen en evaluatie als voorspellers. Deze bestaan echter uit allemaal losse deelvragen en ik neem aan dat ik deze dus eerst moet 'bundelen' in een samengevatte evaluatie en verwachtingen. Dan loop ik opeens vast. Ik ben aan het spelen met de linear regressie om deze 'groepen' samen te voegen.

Wie kan mij helpen? Zou ik enorm waarderen. Nogmaals : ik denk dat ik de analyse zelf kan intepreteren en zal iets heel doms zijn maar loop enorm vast

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste student,

Je hebt de factoranalyse gedaan. Kwam daar uit dat de losse deelvragen die horen bij verwachtingen en evaluaties laden op twee factoren? Dus items die horen bij verwachtingen laden allemaal op één factor ("Verwachtingen") en items die horen bij evaluaties laden op "Evaluaties". Als dat het geval is, ben je gerechtigd nieuwe variabelen te vormen waarbij je de scores van bv alle items "Verwachtingen" bij elkaar optelt (en dan eventueel deelt door het aantal items). Dan heb je meteen je voorspellende variabele "Verwachtingen".

Piet
door (3.6k punten)
Ja daar is de lading idd heel duidelijk op 2 factoren. Dus ik kan dan een nieuwe Jamovi kolom vormen met hierin een berekeing van gemiddelden? Even praktisch dan moet ik neem ik aan in jamovi gaan stoeien met de 'compute' optie? Dit zal nog even stoeien zijn want heb dit nergens gezien in de lesstof. Brutale vraag: heb je hier nog praktische tips hoe dit aan te pakken of ergens uitleg hierover?
Beste student,

Dit is beschreven in 2.3.4 en dan in de link naar Rosetta Stats "Aggregating data: mean".

Piet
Enorm bedankt! , je haalt me uit mijn 'statistiek dip' ;)
...