Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In opdracht 2.3.10 Moet je de assumpties checken van de onafhankelijke t-toets. Echter krijg ik bij de test voor normaliteit, dus de Shapiro-Wilk test, in spss steeds andere waarden. Ook de Cohen's d is steeds net iets anders in spps. Kan dit kloppen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De cohen's d wordt in SPSS net anders berekend, dus helaas kan dat kloppen. In veruit de meeste gevallen zijn de verschillen subtiel. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken: de docenten houden hier rekening mee bij een verslag, en zolang je output meestuurt kunnen we ook zien waar je cohen's d vandaan komt.

Let er echter wel op dat in SPSS de cohen's d niet in de eerste kolom staat, maar in de tweede. De eerste kolom is de standardizer, dus niet de cohen's d zelf.

Ik weet niet waar je de shapiro Wilk's op gebruikt in SPSS, maar als je in jamovi de SW opvraagt voor de residuen van de t-toets dan is dat iets anders dan wat je waarschijnlijk in SPSS doet.

In SPSS is het helaas bij een t-toets niet makkelijk mogelijk om de SW op de residuen te berekenen. In een general linear model (algemenere ANOVA) heb je in SPSS nog de optie om dingen op te slaan ('save' optie). Hier zou je bijvoorbeeld de standardized of unstandardized residuals kunnen opslaan, en daar middels explore een SW-toets op loslaten. Het is even een omweg, maar deze weg zou als het goed is vergelijkbaar moeten zijn met wat jamovi oplevert.
door (61.8k punten)
...