Allereerst, leuk dat je de opfriscursus Onderzoek gebruikt!
Je haalt 2 aspecten aan die genoemd worden onder "Uitvoering > Gebruik maken van bestaande vragenlijsten"
Belangrijk om je te realiseren is dat validiteit geen eigenschap is van het meetinstrument zelf, maar een eigenschap van een specifieke toepassing van een meetinstrument in een bepaalde situatie. Dit is de reden dat je altijd zelf de validiteit van jouw specifieke toepassing moet controleren.
Ik zie dat het 2e deel dat je aanhaalt uit de opfriscursus (tot slot is het belangrijk dat...) wat stellig is geschreven en ik snap dat dit wat verwarring oproept in combinatie met het stukje wat je eerder aanhaalt. Ik heb dit in de opfriscursus nu wat genuanceerder verwoord. Zie hieronder:
"Hou in gedachten dat resultaten van validatieonderzoek gelden voor een specifieke toepassing van een vragenlijst in een specifieke situatie (dus bij een specifiek gebruik van een test bij een specifieke populatie). Als je beschrijft dat je een gevalideerd meetinstrument gebruikt, geef dan ook aan voor welke populatie dat validatieonderzoek is uitgevoerd en op welke wijze het meetinstrument is afgenomen. In hoeverre dit validatieonderzoek informatief is voor jouw toepassing van het meetinstrument (bij jouw specifieke populatie) is afhankelijk van de mate waarin de kenmerken van het validatieonderzoek overeenstemmen met de wijze waarop jij het meetinstrument gebruikt. Het is daarom handig om meetinstrumenten zoveel mogelijk op dezelfde manier af te nemen als de originele onderzoekers voor ogen hadden. Er kunnen redenen zijn om items aan te passen of te verwijderen bijvoorbeeld omdat bepaalde vragen niet geschikt zijn voor jouw specifieke focus of omdat deze niet goed passen in de Nederlandse context (bijvoorbeeld wanneer je een werkstress-schaal wilt gebruiken om schoolstress te meten of een Amerikaanse politieke schaal in de Nederlandse situatie). Hou daarbij in gedachten dat je dan echter niet meer kunt claimen een gevalideerde vragenlijst te gebruiken."
Wat betreft je specifieke vragen:
Ja ook als jij jouw meetinstrument in dezelfde populatie gebruikt als waar eerder validatieonderzoek naar is gedaan is het altijd goed als jij voor jouw specifieke toepassing van het meetinstrument ook de validiteit van jouw toepassing van het meetinstrument nagaat.
Het kan idd zijn dat de resultaten van jouw eigen validatieonderzoek verschillen van die van eerder validatieonderzoek. Je moet proberen de resultaten te integreren en proberen te beredeneren aan welke resultaten je meer waarde hecht. Hou in gedachten dat je altijd te maken hebt met sampling variability (dus dat steekproeven van elkaar kunnen verschillen ook al komen ze uit dezelfde populatie).
Ik zie dat je deze vraag hebt gepost onder de cursus Cross-sectioneel onderzoek. Gaan je vragen specifiek over hoe je bij die cursus de analyses het beste kunt aanpakken? Dan kan namelijk het beste een van de examinatoren van die cursus jouw vraag beantwoorden.
Als je vraag niet over cross-sectioneel onderzoek gaat (maar je zocht een handige categorie om jouw vraag onder te plaatsen), laat het dan nog even weten. Dan reageer ik nog even verder op je specifieke vragen.