Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In opdracht 5.3.8 wordt gecontroleerd op uitbijters van de onafhankelijke variabele 'controle'. Moet er niet gecontroleerd worden of er uitbijters zijn voor de variabelen 'attitude' en 'past_experience'?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Eigenlijk wel, maar dat zou de tutorial en opdracht erg zwaar maken. Maar achteraf bezien zou dit in een opmerking wel even aangegeven kunnen worden. Ik zal mij buigen over een tekstje en dit toevoegen

Het kan best nuttig zijn om alsnog naar uitbijters in de covariaten te zoeken. Niet alleen vanwege directe invloed op de resultaten die relatie tussen de covariaten en de afhankelijke variabele kunnen verstoren, maar ook omdat ANCOVA veronderstelt dat de covariaten geen interactie hebben met de behandeling (onafhankelijke variabele) en dat ze lineaire relaties hebben met de afhankelijke variabele. Uitbijters in de covariaten kunnen deze aannames schenden.

Misschien is het handigste compromis om in een soort 'top-tip' tekstvak aan te geven dat je idealiter om deze reden ook voor de covariaten uitbijters controleert, maar dat dit in deze cursus nog niet noodzakelijk wordt geacht.
door (63.5k punten)
Goedemiddag Ron, dank voor het uitgebreide, duidelijke en snelle antwoord!
...