Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik vermoed bij de eindopdracht cross-sectioneel onderzoek een type II fout door de kleine steekproef wanneer ik een alpha van 0.05 aanhoudt. Ik heb daarom G*pwer gebruikt om mijn power te berekenen. Als ik kies voor F-test, Linear multiple regression: Fixed model, R2 deviation from zero, uitga van een medium effectsize en alpha van 0.05 plus mijn steekproefgrootte van 50 en 3 predictoren kom ik op  Power (1-β err prob)=0.5821296. 

Dat komt overeen met mijn vermoeden. Wat doe ik hiermee in mijn analyse? Ik kan de alpha aanpassen zodat mijn power toeneemt, maar dan moet ik naar een alpha van 0.50 om op een power van 0,95 te komen. Dan heb ik opeens twee significante correlaties (en 1 niet). Of beschrijf ik dit alleen in mijn discussie, hanteer ik alpha 0.05 en geef ik aan dat mijn hele analyse niet betrouwbaar is vanwege de grote kans op een type II fout? Ik wil nml niet als tegenhanger een type I fout maken ;) en ik had een verband verwacht dus wil ook zorgvuldig omgaan met het feit dat ik die met een alpha van 0.05 niet vindt.

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Inge,

Heel goed dat je de power gecheckt hebt. Wat je daarmee kunt doen is: toevoegen als een opmerking bij de regressie-analyse in de methode sectie en dan in de discussie als limitatie noemen. Je gaat alpha zeker niet aanpassen en er wordt in de cursus ook verder niet verwacht dat je iets met power doet - dus vooral in de zijlijn noemen. Nogmaals: heel goed!

Piet
door (2.7k punten)
...