Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Eindopdracht/Jamovi> Ik heb verschillende z-waarden ingegeven bij compute, eigenlijk alle mogelijke combinaties van variabelen en condities, maar krijg deze niet allemaal (6) te zien als ik de data wil exploreren. Deze z waarden verschijnen wel allemaal als ik bijvoorbeeld een ANCOVA zou gaan doen in dat scherm zijn ze aan te klikken. Hoe los ik dit op? Ik heb al geprobeerd om er minder verschillende sets variabelen van te maken maar dan geeft er er maar 3 weer ipv 4. Of moet ik alleen de z-waarden van de variabele gebruiken, niet in combinatie met een conditie?

Aanvullend hierop, als ik er vanuit ga dat één van de variabele (interval) een covariaat is kan ik deze data dus ook inspecteren, maar moet ik dit doen en beschrijven, ervan uitgaande dat het een covariaat is? Of moet ik deze uit de analyse laten en pas betrekken als ik verder in de analyse ben?

Groet Linda
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)
bewerkt door
Ik begrijp denk ik de vraag niet helemaal. Wat wil je precies met de z-waarden doen en waarom?
Oh, ik bedoel z-scores om per condities te kijken naar outliers en dan nog bepalen of ik ze wel of niet mee moet nemen.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Helaas is het werken met filters een werkwijze die leidt tot een situatie waar je niet alle combinaties van z-scores in een descriptieventabel kan 'opslaan'.

In het discussieforum was er een tip die wel per combinatie van condities z-scores berekend en deze bewaarbaar maakt:

- maak een nieuwe variabele via Data > Compute

- noem de variabele iets als combiAB, of wat je zelf fijn vindt

- geef als code op {naam varA} + '-' + {naam varB}, waarbij je de namen van de variabelen invult die je wilt combineren. De '-' is voor de leesbaarheid, en voegt een koppelstreep tussen de gecombineerde condities toe.

- Dan kun je nu z-scores berekenen per groep

- Klik op de variabele waar je z-scores van wilt maken

- Data > Compute

- Vul in Z({naam Y}, CombiAB)

naam Y is dan de naam van de variabele waar je een z-score van wilt berekenen
door (63.5k punten)
...