Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo!

Ik heb een vraag over tutorial 6.3 in brightspace (onderzoekspracticum experimenteel onderzoek)
Over onderstaand tabel en tekst (gekopieerd en geplakt) heb ik de volgende vragen:
- Hoe kan ik aflezen dat het een mixed design ANOVA moet zijn?
Als ik namelijk de tekst volg die er onder staat (1 nominale X met 2 niveaus, en een Y met 4 condities) dan kom ik uit op een mixed design ANCOVA. Wat doe ik hier fout?
- Wat betekenen niveaus hier?
AANTAL X (NOMINAAL MEETNIVEAU) 1 Y 2 Y 3+ Y
0 - gepaarde t-toets RM-ANOVA
1 (2 niveau’s) t-toets mixed-design ANOVA mixed-design ANCOVA
1 (3+ niveau’s one-way ANOVA mixed-design ANOVA mixed-design ANOVA
2+ factoriële ANOVA mixed-design ANOVA mixed-design ANOVA
1+, en 1+ covariaten (factoriële) ANCOVA mixed-design ANCOVA mixed-design ANCOVA

Je kunt de hypotheses in dit geval toetsen met de repeated measures (RM-)ANOVA omdat er sprake is van een nominale onafhankelijke variabele (BekendheidCBM), bestaande uit twee groepen (Nee en Ja), en een herhaalde meting van reactietijd op vier (binnenproefpersonen-)condities, namelijk parallel, gekruist, divergent en convergent. Deze mix van between- en within-subjects factoren maakt dit een mixed-design: een speciaal geval van een RM-ANOVA.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik denk dat het help als er bij de rechterkolom niet 2Y maar 2 of meer Y zou staan, want zo moet je het lezen. In de eerste kolom bepaal je hoe het staat met X, dus hoeveel onafhankelijke variabelen je hebt en hoeveel niveaus die hebben (dus hoeveel categorieen) en vervolgens kijk je naar de kolommen ernaast. Een afhankelijke variabele is de eerste kolom, meer afhankelijke variabelen is de tweede kolom. Je komt alleen op ANCOVA uit als je covariaten hebt, dat is in dit voorbeeld niet zo.
door (49.7k punten)
...