Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
voor mijn scriptie wil een mijn vragenlijsten online stellen, het betreft een experimenteel onderzoek met 4 verschillende vignetten met dezelfde vragenlijst , hoe kan ik de vignetten verdelen over de deelnemers?? of is dit niet mogelijk? heeft lime-survey meer mogelijkheden dan thesisthool?gr Roelien Middelveld
in Papieren vragenlijsten maken door (500 punten)
hertagd door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Ik weet niet hoe dit in Thesistools kan. In LimeSurvey kun je een vraag van vraagtype 'equation' (of 'vergelijking' in het Nederlands) toevoegen. Als je dit doet, vult LimeSurvey de vraag met de uitkomst van een expressie uit de expression manager. In het questiontext veld voer je vervolgens de expressie in. Je wil hier gebruik maken van de functie rand(). In jouw geval wil je een random getal tussen de 1 en de 4. Je expressie wordt dus:

{rand(1,4)}

Vervolgens is het handig om deze vraag te verstoppen. Dit kan door 'Always hide this question' op 'Yes' te zetten bij de advanced settings. Noem de vraag bijvoorbeeld 'groep' (bij Question Code).

Nu kun je aan de inhoud van deze vraag refereren in volgende vragen. Dit kan weer met de expression manager, die je in dit geval gebruikt via de Relevance Equation. Voor de mensen in de eerste groep wordt dit bijvoorbeeld:

((groep.NAOK*=="1"))

Deze vraag wordt dus alleen getoond voor mensen bij die LimeSurvey 'groep' op 1 heeft gezet; dit doe je vervolgens hetzelfde voor de andere drie groepen, met de vragen die specifiek voor hen zijn. Vragen die aan iedereen gesteld moeten worden, kun je natuurlijk gewoon zo houden, zonder Relevance Equation.

Ik heb deze informatie van http://www.limesurvey-consulting.com/how-to-randomly-show-1-of-x-questions-at-a-limesurvey-survey/

* Die .NAOK achter de code van de vraag waar je naar verwijst is belangrijk zodat je Survey ook nog werkt als mensen die vraag niet hebben ingevuld. Voeg dit dus altijd toe, tenzij je goed begrijpt hoe dit werkt en dus kunt beslissen wanneer het niet nodig is! (dat sterretje hoort dus niet in de expressie thuis; pas dus op met knippen en plakken!)

door (77.8k punten)
bewerkt door
bedankt Gjalt-Jorn, ik moet me er in verdiepen, maar het probleem is dat de respondenten verschillende vignetten (verhaaltjes) krijgen met dezelfde vragen... zou dit kunnen dan?
Ja, dat kan. Speel maar gewoon even met LimeSurvey (de beste manier om te leren), en gebruik Google; wat zoektermen rondom wat je wil is meestal genoeg om uit te vinden hoe je iets moet bereiken (in het Engels werkt vaak beter natuurlijk); zie ook http://xkcd.com/627/ ).

De basis van LimeSurvey is dat alle vragen aan alle deelnemers worden getoond, tenzij de vraag en Relevance Equation heeft EN die Relevance Equation niet waar is. Daarmee kun je dus per vraag bepalen of mensen 'm te zien krijgen. Er is ook een vraagtype dat alleen tekst laat zien; die kun je dus verschillend tonen. Ik weet even niet hoe dit heet, maar door ze uit te proberen heb je dat snel genoeg gevonden. Succes!
ik zal er inderdaad er mee gaan spelen, maar hoe zit het dan met verdeling van de (in mijn geval 4) vignetten at random onder de deelnemers, ik begrijp van jou dat je ipv een vraag alleen tekst kunt laten zien, maar hoe kan ik er voor zorgen dat dit verschillende teksten kunnen zijn
Je maakt vier teksten aan (vier 'vragen' dus). Op elke zet je een andere relevance equation. Daardoor krijgt iederen proefpersoon er maar eentje te zien. Ik zou er gewoon mee gaan spelen: dat is de beste manier om te leren hoe het precies werkt. En gebruik Google, daar is veel uitleg te vinden!
beste Gjalt, het heeft me al heel wat puzzelen en zweten gekost, maar het wil nog niet echt helpen..ik heb bijvoorbeeld geen idee waar en hoe ik die expressie in moet voeren voor de verdeling van de vignetten , het lukt me wel de vraagtype vergelijking (equation) te kiezen, maar hoe ik die vergelijking met die speciale haakjes rand (1,4) moet maken is me niet duidelijk           , ik wacht je antwoord af, maar zou ik als het echt niet lukt een keer een telefonische afspraak met je kunnen maken?verder is me al wel veel gelukt, ik heb nog 2 andere struikelblokjes, maar ik wacht eerst dit wel even af, mochten we elkaar spreken dan kan ik die nog vragen.. alvast erg bedankt!!!
0 leuk 0 niet-leuks
Gjalt, het is me gelukt hoor! ik wist niet hoe ik die expressie moest toevoegen, met gewoon knippen en plakken lukte het niet, wel met eerst de button code inklikken bij de vraag, dan kun je wel knippen en plakken doen..vraag me nog wel af of je in spss dan wel kunt zien wie welke tekst at random heeft toegewezen gekregen, wel belangrijk natuurlijk... dit kan ik gewoon proberen, maar misschien weet jij het wel..ook heb ik nog een paar andere hobbels maar dat probeer ik uit te zoeken en zn aparte vraag voor te stellen
door (500 punten)

Wat goed dat het is gelukt!!! Heel knap!

Je kunt inderdaad in SPSS de waarde van de vraag, waar je het random getal in opsloeg, zien. Zorg bij online onderzoek altijd dat je, voordat je mensen werft, de vragenlijst zelf een aantal keren hebt ingevuld en de data in SPSS hebt gedownload. Je moet zeker weten dat je datafile uiteindelijk zo is zoals je hem wilt hebben!!!

Bovendien kun je op die manier, terwijl je data binnenstroomt, alvast de syntax voor je analyses samenstellen, zodat je die alleen nog maar over je nieuwe databestand heen hoeft te gooien als je alle data binnen hebt.

Ik wilde al graag online kijken hoe het eruit ziet, maar ik durfde het niet goed te plaatsen omdat ik de mededeling kreeg dat ik geen groepen dan kon toevoegen, maar ook geen (sub)vragen  wijzigen  of code's wijzigen.. kan ik dan bijvoorbeeld een kopie maken daarna en daar in verder werken??? of moet het echt helemaal klaar zijn, nee toe..?
Je kunt vragenlijsten tussendoor altijd online zetten en dan weer deactiveren. Je raakt, als je een vragenlijst deactiveert, je data wel kwijt. Tenminste, die bestaat nog wel, maar het wordt lastiger om er bij te komen. Zolang je nog geen data hebt verzameld, kun je de vragenlijst dus 'naar hartelust' online en offline zetten!
bedankt, dus na deactiveren kan ik er gewoon weer alles mee doen..data verzamelen, zover ben ik niet, als ik wat invoer is het alleen om te kijken hoe het in spss komt...
...