Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Op pagina 237, hoofdstuk 18.5 wordt eerst gesteld dat de assumptie van normaliteit de verdeling van de residuen betreft en niet die van de variabelen.
Dankzij de vorige vraag van Elian werd me duidelijk wat residuen zijn.

Alleen, in het vervolg van het hoofdstuk wordt bij 18.5.1 en 18.5.2 toch opnieuw naar de verdeling van de variabele gekeken en de afwijking hiervan tot een normaal-verdeling en niet specifiek naar de verdeling van de residuen.
Het is mij weliswaar ook onduidelijk hoe ik naar de verdeling van de residuen zou kunnen kijken.

Mis ik ergens iets?

Is het een theoretisch concept dat je naar de verdeling van de residuen zou moeten kijken en dat je er eigenlijk van uit mag gaan dat deze normaal verdeeld zijn MAAR kijken we praktisch dan toch naar de verdeling van de variabele omdat dat het enige is dat we hebben?
gerelateerd aan een antwoord op: Wat zijn residuen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.1k punten)
zou het mogelijk zijn een antwoord op deze vraag te krijgen?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Beste Sofie,

In 18.5.1 gaat het om de residuen. In 18.5.2 ook: "Dus als de skewness in orde is, maar de kurtosis niet, dan wordt meestal aangenomen dat de residuen normaal verdeeld zijn. Maar uiteindelijk zul je in zo’n geval te rade moeten gaan bij de data zelf." Dan moet je hier "data" wel lezen als de residuen en dat is inderdaad verwarrend.

Overigens is het wel zinvol om skew en kurtosis van je variabelen te bepalen omdat dit beschrijft wat voor data je hebt. Maar dit is wel iets anders dan het bepalen van de verdeling van de residuen. De residuen (dus de afwijkingen van ieder punt van de voorspelde score) dienen normaalverdeeld te zijn maar de verdeling van de variabelen dient niet per se normaalverdeeld te zijn. 

Hartelijke groet, Piet

door (3.6k punten)
...